Films

Jongeren die in de schulden zitten vertellen in de ‘Hoe word je rijk?’-films hun eigen schrijnende verhalen en geven gerichte waarschuwingen aan jongeren die nog niet in de schulden zitten.

Instanties geven duidelijk aan wat jongeren wel en niet moeten doen om niet in de schulden te komen. Belangrijke instanties, zoals bijvoorbeeld Zorginstituut Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Banken, DUO en een deurwaarder, komen aan het woord en geven praktische tips in eenvoudige taal.

‘Hoe word je rijk?’ heeft films over de volgende onderwerpen:

  • fraude
  • zorgverzekering
  • onderwijs 1
  • onderwijs 2
  • boetes
  • incasso
  • mobiele telefonie

Bekijk alle films hieronder (binnenkort allemaal online).

Mobiele telefoons

Vanaf je 18de verjaardag kan je zelf een contract afsluiten voor een mobiel abonnement, zonder de handtekening van je ouders. Pas op met de keuzes die je maakt. Laat je goed informeren!

Boetes

Presentator en rapper Gizza interviewt de politie over boetes en de gevolgen ervan.

Zorgverzekering

Je zorgverzekering regelen als je 18 jaar wordt is erg belangrijk. In deze film komen jongeren aan het woord die dat niet op tijd hebben geregeld en gaan we op bezoek bij het Zorginstituut Nederland.

Onderwijs A

Deze film is voor leerlingen die naar Mbo 2 of lager gaan. Als je je studentenreisproduct niet stopzet, krijg je een boete. Gizza gaat op bezoek bij DUO. In deze film krijgt je ook tips die heel handig zijn als je studiefinanciering krijgt.

Incasso

Als je een rekening niet (op tijd) betaalt, dan kan het zijn dat je in een incassotraject terechtkomt. De belangrijkste les is: doe open voor de deurwaarder en ga met hem in gesprek!

Fraude

Deze film gaat over fraude. Pleeg geen fraude! Maar voorkom ook dat je slachtoffer wordt van fraude.

Onderwijs B

‘Hoe word je rijk?’ heeft speciaal voor jongeren die naar het Mbo3 en hoger gaan een film gemaakt over de studiefinanciering. Presentator en rapper Gizza gaat in gesprek met DUO en minister Bussemaker.

Trailer

Dit is de trailer van ‘Hoe word je rijk?’

Videoclip

Dit is de videoclip van ‘Hoe word je rijk?’

Extra films voor fraude les (niet door 'Hoe word je rijk? gemaakt)

WhatsApp fraude

Identiteitsfraude

Abonnementsfraude

Extra films over studentenreisproduct (niet door 'Hoe word je rijk? gemaakt)

Stopzetten OV reisproduct

Extra films over incassotraject van mobiele telefonie (niet door 'Hoe word je rijk?' gemaakt)

Incassotraject bij KPN